Positiesensoren

Inductieve sensoren

Inductieve sensorenIn industriële applicaties zijn inductieve sensoren heden ten dage onontbeerlijk. Ze bieden in vergelijking met mechanische schakelaars een groot aantal voordelen: contactloos dus vrij van slijtage en wrijving, hoge schakelfrequenties en nauwkeurig. Bovendien zijn de sensoren ongevoelig voor trillingen, vuil en vocht. Inductieve sensoren detecteren alle metalen contactloos.
SelectorSysteem overzichtsysteembeschrijving - Inductieve sensorenProductinnovaties

Capacitieve sensoren

Capacitieve sensorenCapacitieve sensoren worden gebruikt voor het contactloos detecteren van allerlei objecten. In tegenstelling tot inductieve sensoren, die alleen metaal houdende materialen kunnen detecteren, kunnen capacitieve sensoren ook niet metaal houdende materialen detecteren. Specifieke toepassingen zijn bijvoorbeeld te vinden in de hout-, papier-, glas-, kunststof-, levensmiddelen- en chemische industrie.
SelectorSysteem overzichtsysteembeschrijving - Capacitieve sensorenProductinnovaties

Magneetsensoren

MagneetsensorenMagnetisch inductieve sensoren dienen voor het contactloos en slijtagevrij bepalen van posities in de besturingstechniek. Ze worden gebruikt op plaatsen waar inductieve sensoren hun grenzen hebben bereikt. Omdat magnetische velden door niet magnetische materialen dringen, kunnen deze sensoren magneten detecteren door wanden van diverse legeringen, roestvaststaal, aluminium, plastic of hout.
Systeem overzichtsysteembeschrijving - MagneetsensorenProductinnovaties

Cilindersensoren / Reed sensoren

Cilindersensoren / Reed sensorenContactloze sensoren werken praktisch slijtagevrij en hebben over het algemeen een langere levensduur dan Reed-schakelaars. Hiermee bespaart u op reparatiekosten en heeft u minder stilstand.
SelectorSysteem overzichtsysteembeschrijving - Cilindersensoren / Reed sensorenProductinnovaties

Ultrasone sensoren

Ultrasone sensorenUltrasone sensoren zijn toepasbaar voor betrouwbare positiedetectie en voor nauwkeurig en continue afstandsmeting tot vaste, poedervormige en vloeibare media. De sensoren zenden geluidsgolven in het ultrasone bereik uit. Het te detecteren object reflecteert de geluidsgolven en op basis van de looptijdmeting wordt de afstand gemeten. De contactloze detectie is onafhankelijk van kleur, transparantie, oppervlakteconditie of glanzende aard van het object. Zo zijn bijvoorbeeld ook blisterverpakkingen te detecteren. Ook bij omgevingsvariabelen met sterke verontreiniging, stof of nevel detecteren de sensoren de objecten betrouwbaar en storingsvrij.
Systeem overzichtProductinnovaties

Optische sensoren / fotocellen

Optische sensoren / fotocellenOptische sensoren kunnen overal worden ingezet, waar de exacte positionering van objecten vereist is. Het materiaal van de objecten is niet belangrijk voor de detectie. In vergelijking met sensoren hebben optische sensoren een veelvoudige schakelafstand.
SelectorSysteem overzichtsysteembeschrijving - Optische sensoren / fotocellenProductinnovaties

Vorkfotocellen / hoekfotocellen

Vorkfotocellen / hoekfotocellenNet als bij een zender ontvanger systeem staan hier de zender en de ontvanger tegen over elkaar. Beide sensoren zijn vast in de vork- of hoekopstelling geïntegreerd en zijn al ten opzichte van elkaar uitgericht. Komt er een object binnen het meetbereik van de opstelling dan wordt de lichtstraal onderbroken en een schakelsignaal gegenereerd. Vork- en hoeklichtgeleiders gebruiken een zeer fijne lichtstraal en detecteren daardoor ook zeer kleine objecten.
SelectorSysteem overzichtsysteembeschrijving - Vorkfotocellen / hoekfotocellenProductinnovaties

Lasersensoren / afstandssensoren

Lasersensoren / afstandssensorenLasersystemen kunnen overal worden toegepast waar kleine objecten moeten worden gedetecteerd of waar een zeer precieze positionering nodig is. Door de kleine openingshoek is het mogelijk om zeer grote bereiken tot 60 meter te realiseren.
SelectorSysteem overzichtsysteembeschrijving - Lasersensoren / afstandssensorenProductinnovaties

Lichtgeleiders (fibers) en versterkers

Lichtgeleiders (fibers) en versterkersOveral waar weinig plek is voor montage van standaard optische sensoren, komen lichtgeleiders, ook wel fibers genoemd, tot hun recht. Voordeel van dit systeem: de verwerkingselektronica is gescheiden van de lichtuitgang en ingang. Het optische deel kan zo op zeer moeilijk toegankelijke plaatsen worden gemonteerd.
SelectorSysteem overzichtsysteembeschrijving - Lichtgeleiders (fibers) en versterkers

Optische sensoren voor specifieke toepassingen

Optische sensoren voor specifieke toepassingenBijzondere applicaties vragen om bijzondere oplossingen. Naast de standaard fotocellen en lichtgeleiderversterkers biedt ifm speciale sensoren voor bijzondere toepassingen.
Systeem overzichtsysteembeschrijving - Optische sensoren voor specifieke toepassingenProductinnovaties

Klepstandsensoren voor lineaire kleppen en 90° actuatoren

Klepstandsensoren voor lineaire kleppen en 90° actuatorenVoor de terugmelding van de positie van een 90° klep heeft ifm electronic een compacte, inductieve naderingssensor met twee boven elkaar gepositioneerde sensorelementen in haar pakket (bouwvorm IND). Op de aandrijfas wordt een puck geïnstalleerd voorzien van twee metalen vlakken die 90° ten opzichte van elkaar zijn verschoven. De positie van het bovenste of onderste metalen vlak bepaalt ten opzichte van de sensorvlakken in de IND of de klep "open" of "dicht" staat.
Voor de standmelding op lineaire kleppen maken we gebruik van de efector valvis. Over een slag van 80mm zijn twee of drie gewenste schakelpunten via een druktoets in te geven. De slag wordt middels een gemonteerd bedempingselement op de aandrijfas in stappen van 0,2mm gemeten. Daarmee zijn ook zeer kleine veranderingen in de asstand met deze inductieve sensor te detecteren.
SelectorSysteem overzichtsysteembeschrijving - Klepstandsensoren voor lineaire kleppen en 90° actuatoren

Schakelversterkers

SchakelversterkersSchakelversterkers beoordelen het signaal van de sensoren en sturen de uitgang(en) aan. Er zijn diverse varianten beschikbaar met relais, actieve transistor en potentiaal vrije optocoupler uitgangen.
Systeem overzichtsysteembeschrijving - SchakelversterkersProductinnovaties